Gaslight Effect van de Narcist


Gaslight effect is een manipulatie tactiek die meestal wordt toegepast door Narcisten om hun onzekerheden op jouw te projecteren en jou te laten twijfelen aan situaties die zich voor doen. Gaslighting wordt voornamelijk toegepast om jouw geen rust te gunnen en situaties niet meer helder in te kunnen schatten, te isoleren en je daarna afhankelijk van hem of haar te maken. Het begint onschuldig maar later zal de gaslighter zich wringen in je netwerk en daar op en aanmerking over te hebben. Waar je waakzaam moet zijn voor een gaslighter is dat je geen excuses voor zijn gedrag maakt en voor jezelf even goed kijkt wat er nu werkelijk speelt.

gaslighting is ook dat hij continue onrust zaait bij je netwerk, werkvloer en binnen je huishouden. dat doet hij voornamelijk achter je rug om goed voor de dag te komen en vrienden en familie een ander beeld te geven over zichzelf. Herken jij bepaalde signalen waar ik over praat? ga voor jezelf even na wat je ziet en hoe je dit wilt tackelen. om bij een narcist te vertrekken kan niet meteen maar stel een goed plan op, of desnoods neem een familielid in vertrouwen die met jou gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om van zo’n persoon te vertrekken. Vergeet niet wanneer er kinderen in het spel zijn dat gaslighters je kinderen ook schaden door hun gedrag. Gaslighters en narcisten zien jouw eigenlijk gewoon als een prooi die ze nodig hebben voor hun eigen doeleinde. Vergeeet niet dat wij het voorbeeld zijn van onze kinderen en dan ook de ongezonde patronen overnemen van ons {ouders} overnemen. Laat Gaslighting niet een van de dingen zijn waar je kinderen onder zou moeten lijden om, vervolgens de cyclus van gaslighting en narcisme op andere uit te oefenen. Als dat niet het geval is kan je kind later wanneer hij of zij een volwassenen is geworden dan zelf opzoek gaan naar een narcistische partner gaan en dan opnieuw in het akelige patroon te vervallen.

Dit is echt een van de redenen dat ik niet wil dat mijn ongeboren dochter contact heeft met haar vader. Verder verwijs ik jullie allen naar her filmpje en laat je hoeren hoe akelig en gevaarlijk gaslighting is en welke dingen hij/zij daarna toepast wanneer eenmaal de schade is aangericht.

Als je misschien echt gaslighting uitgebeeld wilt zien kan je op Netflix : Dirty John kijken die gebaseerd is op een echt waargebeurd verhaal of een film uit 1944 maar ik persoonlijk wel een goede film vindt is: The Gaslight Effect en het boek van Dr Robin Stern: The Gaslight Effect.