‘Gemeentebestuur maakt Rob Scholte kapot.’ Een gesprek met Roy Dames


Paul van Liempt in gesprek met documentaire- en filmmaker Roy Dames. “De publieke omroep heeft geen feeling met wat er leeft onder de mensen.”

Dames heeft ontzettend veel films op z’n naam staan, vaak rauwe verhalen uit de rand van de samenleving. Denk aan ‘Op de drempel van het leven’, ‘Meiden van de Keileweg’ en ‘Foute vrienden’. Desondanks heeft hij nog immer financiële problemen. Dat heeft volgens Dames te maken met de fondsen in Nederland. “Het grote problemen is dat je van die fondsen niet mag filmen voordat de financiering rond is.” Dat heeft een desastreus effect. “Het maakt je gewoon dood. Je zou dat juist moeten stimuleren om in actie te komen, om te gaan draaien.”

Nu maakt Dames alle films in eigen beheer, en financiert hij met een enkele subsidies al z’n projecten. Die werkwijze is moeilijk: “Ik moest m’n huis verkopen, m’n auto moest eruit, ik ging echt terug naar de bodem.” Dames vertelt dat het bij de omroepen en fondsen allemaal dichtgetimmerd is: er is geen ruimte voor kritiek en men weet nauwelijks wat er speelt in de samenleving. “De publieke omroep heeft geen feeling met wat er leeft onder de mensen. Ook met de foute kanten.”

Dames vertelt over enkele extreme situaties waarin hij de afgelopen jaren is beland. Zo wilde hij eenmaal een pistool aanschaffen om zichzelf te beschermen, en kreeg hij een doodsbedreiging (“Ik kreeg te horen: jij krijgt een kogel door je kop”). Daarnaast heeft hij gefilmd terwijl zijn moeder op sterven lag (“Ik dacht: wat ben ik diep gezakt dat ik haar nu film”). Ook vertelt Dames openhartig over zijn relatie met z’n broer, die geniaal was maar vroeg aan kanker is overleden. “Ik was totaal niet jaloers, ik was alleen maar trots.”

Momenteel is hij bezig met een film over kunstenaar Rob Scholte. Dames: “Wat je ook van zijn werk vindt, het is een van de belangrijkste kunstenaars in Nederland.” Scholte kreeg een eigen museum in Den Helder, wat altijd zijn grote droom is geweest. Hij kon daar zijn eigen werk en dat van anderen tentoonstellen. “Dat is hem uiteindelijk door de gemeente afgepakt.” De film van Dames vertelt de neergang van Scholte: “Je ziet hem in de film tot de grond afbreken.” Toch komt hij er weer bovenop. Hoe dat kan? “Dat is een oerkracht, ik kan het niet anders omschrijven.”

Op 29 augustus gaat de film van Dames over Rob Scholte in première.

1:03 Er gaat nu geld naar de cultuursector. Is dat voor jou reden om te juichen of niet?
7:37 Jouw oeuvre wordt niet echt gewaardeerd in Hilversum door de omroepen?
9:31 Hoe voorzie je in je onderhoud?
16:48 Je hebt echt iets hards meegemaakt omtrent je film Mocros?
22:57 Over de film die Dames heeft gemaakt over z’n moeder: “Ik heb haar tot het einde gedaan”
28:19 Wat is er precies gebeurt met jouw oudere broer Harry?
30:46 Over de nieuwe film over Rob Scholte
37:04 Hoe kan het dat iemand als Scholte toch de veerkracht heeft er weer bovenop te komen? “Dat is een oerkracht”
39:05 Komt de film over Rob Scholte binnenkort uit?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Website:
Twitter: d