Glas in lood koekjes bakken – DIY


in deze video laat ik samen met een vriendin zien hoe je deze leuke doorzichtige glas-in-lood koekjes kunt maken!
Deze snoep koekjes zijn erg leuk om te maken. Als het licht door de gekleurde “raampjes” schijnt geeft dat een bijzonder effect.
Snoep in een koekje, dat moet je echt eens proberen!

Wat heb je nodig:
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram kristalsuiker
400 gram gezeefde bloem
1 snufje zout
1 theelepel vanille aroma
1 losgeklopt ei (maat M) op kamertemperatuur
harde zuurtjes in verschillende kleuren

kom
mixer
bakplaat en bakpapier
deegroller
verschillende uitstekers
stevige diepvrieszakjes
hamer

Het recept:
Mix de boter en de suiker heel goed door elkaar.
Voeg in één keer het zout, vanille aroma en het ei toe en mix weer goed door elkaar.
Voeg de bloem in 2 of 3 keer toe en mix steeds goed door met een mixer met deeghaken.
Kneed met de handen het deeg nog even snel door en vorm een stevige bal van het deeg.
Verpak het deeg in folie en leg het zeker 2 uur in de koelkast.
Pak de zuurtjes uit en sorteer ze op kleur.
In een afsluitbaar diepvrieszakje de zuurtjes per kleur met een hamer stuk slaan.
De bakplaat bekleden met bakpapier.
Het deeg uit de koelkast halen, uitpakken en tussen twee stukken bakpapier voorzichtig uitrollen tot een mooie, gelijke plak deeg van ongeveer 8 mm dik.
Uit het deeg verschillende vormen steken en de figuurtjes op de bakplaat leggen.
Daarna uit de figuren nog vormpjes steken waar je het gekleurde “glas” wilt hebben.
De restjes deeg kun je opnieuw uitrollen.
De bakplaat nog 20 minuten in de koelkast zetten en de oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
De koekjes 3 minuten bakken (let op: wekker zetten! De tijd gaat heel snel) en direct uit de oven voorzichtig het snoep in de uitsparingen scheppen.
De koekjes nog 6 minuten in de oven afbakken, het snoep zal dan vanzelf smelten en uitvloeien.
Uit de oven halen en de koekjes op een rooster verder af laten koelen.

Met dit deeg blijven de koekjes perfect in vorm in de oven. De koekjes lopen niet uit en rijzen niet. Het is wel belangrijk dat het deeg koud de oven in gaat.
Wij hebben het recept zowel met roomboter als met margarine (Zeeuws meisje wikkel) gemaakt. Het kan met allebei, alleen de smaak is anders.
Wij hebben harde zuurtjes van Action gebruikt, maar Napeleon snoepjes of Rang zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt.
De koekjes zijn al klaar als ze héél lichtbruin zijn, eigenlijk alleen aan de randen kleuren ze een beetje.
Je hoeft de snoepjes niet tot gruis te slaan, met kleine brokjes wordt het mooier. Er komen dan wat minder belletjes in het glas.

Veel succes en natuurlijk eet smakelijk!