Ondernemer Arthur Dontje (Dobla) bouwde chocolade-imperium: hoe deed hij dat? | 7DTV


Ondernemer en auteur Arthur Dontje bewandelde een turbulent ondernemerspad. Hij onderstreept dat visie, lef en ambities zijn leven en werk hebben gevormd. Zijn bedrijf Dobla werd de grootste producent van chocoladedecoraties ter wereld: hoe liet deze ‘chocokoning’ een lokale bakkerij uitgroeien tot een wereldbedrijf? ⇨ Abonneer je nu op het YouTube-kanaal van 7DTV voor meer video’s:

00:00 – Arthur Dontje
02:54 – Boek Groot
04:42 – Seminar ondernemen
08:20 – Oprichting Dobla
12:18 – Overname Dobla
14:09 – Afscheid van vader
21:50 – Verkoop Dobla 2018
26:50 – Uitbreiding naar Azië
34:00 – Invulling na verkoop
39:00 – Toekomstplannen

Autobiografie Groot
Het boek GROOT beschrijft het leven en werk van Arthur Dontje. Arthur: “Er is negen jaar achter me aan gelopen met de vraag om een boek over me te schrijven. De schrijfster en ik zijn ooit een keer samen op zakenreis geweest, naar een nieuw Dobla-bedrijf in Vietnam. Daar heb ik aangetoond dat je echt kan bijdragen. We hielpen 421 boeren, zorgden dat kinderen in een weeshuis een opleiding kregen, hebben een patisserieschool opgezet en een fabriek gebouwd waar 3000 mensen werkzaam waren. Daar was ze zo van onder de indruk: ‘Je kan halen, maar je brengt de mensen ook veel’. Er is een format bedacht waarbij het boek tot leven komt met afbeeldingen en korte online video-interviews.”

Ondernemen als een flexibele kapitein
Arthur onderstreept dat zijn ambities altijd al groot zijn geweest. Arthur: “Als je gaat ondernemen heb je allerlei ideeën over hoe je een onderneming wil inrichten. Je bent een kapitein, je zet een stip aan de horizon en dan vaar je uit. Het enige dat je weet is dat je naar die stip toe moet. Maar wat kom je onderweg allemaal tegen? De wind valt weg, er is een zandbank, een andere boot vaart je tegemoet. Je maakt dingen mee waardoor je onderweg de koers moet aanpassen. Dat is ondernemerschap. Je start met de pioniersfase en vervolgens kom je in de organisatiefase terecht, dan komen er andere mensen aan boord.”

Ben je benieuwd naar de kleurrijke anekdotes van Arthur Dontje en zijn bijzondere verhaal? Bekijk deze nieuwe aflevering!

Arthur Dontje
Arthur Dontje neemt zich al op jonge leeftijd voor de grootste producent van chocoladedecoraties ter wereld te worden. In 40 jaar tijd maakt hij van Dobla, in de tijd van zijn ouders een regionale groothandel in bakkerijgrondstoffen, een bedrijf dat premium chocolade cups en decoraties voor klanten over de hele wereld produceert. In 2018 produceert Dobla op drie continenten, op dat punt verkoopt Arthur zijn bedrijf voor een astronomisch bedrag aan een Italiaanse leverancier van chocolade en ingrediënten voor banketbakkers, horecabedrijven en ijsmakers. Sindsdien helpt hij zijn zoons én andere ondernemers met hun plannen en bedrijven vanuit zijn family office Festina Lente.

Ronnie Overgoor
Welkom op het YouTube-kanaal van 7DTV, het grootste video interviewplatform voor
ondernemend Nederland! Van Won Yip tot Pieter Zwart. Van BALR. tot Swapfiets. Ronnie
Overgoor gaat in gesprek met spraakmakende, opvallende en inspirerende ondernemers
over hun succesverhalen én fuck-ups. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende
interviews.

Kijk al onze video’s op:
Informatie voor bedrijven op:
Volg ons op Twitter:
Like ons op Facebook:
Volg ons op LinkedIn:

#ArthurDontje #Dobla #Chocolade #Boek #Seminars #Quote500